nbc home  


Yalnız şövalyenin yalın 'amatör' filmi
Atilla Dorsay, Yeni Yüzyıl Gazetesi, 5 Aralık 1997

Özenli bir senaryo ve yalın bir sinema diliyle 'Kasaba', aksiyon, cinsellik ve özel efekt çağında, iyi anlamıyla 'amatör' bir film.

Nuri Bilge Ceylan'ın, ilk uzun metrajlı filmi "Kasaba", yönetmenin beğenilen ve Cannes Festivali'ne kabul edilen kısa filmi "Koza"nın hemen tüm özelliklerini yineliyor. Belgesel tadında bir sinema, doğanın yakından gözlemi, bir aile bireylerini özellikle doğayla ilişkileri çerçevesine oturtulmuş ve özenli bir senaryoyla pekiştirilmiş canlandırma çabası.

Bu aksiyon, şiddet, cinsellik ve özel efekt çağında, filmlerini yazan, yöneten, çeken ve de aile bireylerinin katkısıyla gerçekleştirilen Ceylan, tam anlamıyla artizanal bir iş yapıyor, amatörlüğü en iyi anlamında sürdürüyor. Ama bu, onun sinemasının görüntü kalitesi, çerçeveleme özellikleri, ödünsüz bir belgesel tavır gibi konularda olduğu kadar, oyuncu yönetimi, müzik kullanımı, seslendirme alanlarında da oldukça profesyonel olmasını engellemiyor. Peki ama, "Kasaba"dan geriye ne kalıyor? Film, özellikle doğayla ilişki bölümlerinde çok başarılı. Çocukların orman gezisi, kuşlarla veya bir kaplumbağayla kurdukları ilişkiler çok etkileyici. Asılmış ıslak çoraplardan kızgın demir soba üzerine düşen damlacıkların görüntüsü de.

Ama iş insan tasvirine, aile bireylerinin konuşmalarına gelince, film biraz duraklıyor. Kuşak veya kültür farklılıklarını, kasabanı veya kentli olmanın uyuşmazlığını yansıtan bu uzun konuşmalar, seyirci için gerçek bir ilginçlik taşımıyor. Yine de "Kasaba", kendine özgü bir sinemayı inatla gerçekleştiren, tanıdığı insanları ve insan-doğa ilişkisini yansıtmayı amaç bellemiş bir sinemacının, kalabalık içinde bir yalnız şövalye olmayı seçen bir sanatçının serüveni olarak, has sinemaseverlerce görülmeli.